måndag 16 januari 2012

Kök och sovrum.

Det sista vi renoverat i lägenheten är köket. Och det var också det som krävde mest jobb av oss. Köket är relativt litet, men krävde en hel del timmars jobb och fortf är det inte klart. Småfix lite här och var har vi kvar t ex är inte luckorna till soplådan och under ugnen klara ännu, men det är på gång.

Köket som fanns var original från början av 40-talet då huset byggdes. Det såg minst sagt förjävligt ut! Luckorna var högblank gröna, ovanför diskbänken var det inget kakel utan istället någon slags våtrumstapet i gröna och bruna toner. Det fanns en gammal varmvattenberedare i ett av de övre skåpen! osv osv osv.

Då gamla kök i massivt trä håller långt högre kvalité och har betydligt mer charm än dagens "plastkök" valde vi att, istället för att riva ut, platsbygga och modifiera om det så att vi fick ett kök med gammal utseende men med moderna funktioner såsom soft-close lådor, induktionshäll osv. Vi hade så tur att grannarna nedanför precis rivit ut sitt kök så vi fick plocka material från dom. Vi har inte köpt något nytt virke överhuvudtaget! Allt är återanvänt. Det som vi köpt nytt är vitvaror, lådor/bestickslådor osv (inuti skåpen), knoppar/handtag, bänkskivor och naturligtvis färg, en hel del spackel och rotfix.
Återkommer med förebilder sedan :)
Det gamla skafferiet i hörnet med ventil, är guld värt! Kaklet är vanlig vit mosaik. Vi valde en porslinsho från ikea. Knoppar är, tro det eller ej, köpta på Biltema!Vi har valt helt igenom vita vitvaror. Lådorna längst ut till höger är en personlig favorit. Små, gulliga och charmiga och rätt bra att fylla med skrot!På golvet låg det en sliten kortplastmatta. Under den dolde sig ett jättefint plankgrangolv. Det målades i högblank vit.Hålrummet ovanför kyl/frys ska vi göra något dekorativt med. Till höger om kyl/frys var det tidigare ett städskåp. vi valde att flytta det till vänster om kyl/frysen istället och göra en bänkyta. Det var verkligen varit en stor bristvara i detta kök och vi är supernöjda över att vi valde att göra på detta vis. Då fick i även betydligt bättre med förvaring. De små lådorna återkommer igen. De som finns här plockade vi från grannarna. De var målade i flera olika blå färger. Var bara att runda kanterna lite på lådfronterna, spackla en del och slipa och sen måla över och byta handtag. Blev perfekt!Sovrummet


Detta linneskåp från 40-talet ropade vi in i somras på auktion i Luleå. En av få möbler hos oss som vi faktiskt inte varit på med målarpenseln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar